Menu:

Wat is nieuw ?

31 January, 2018:
Workshop Afrikaanse dans in Monforte del Cid, Alicante

Meer Info...

 
Meer Info:

Wens je meer informatie over ons of wil je ons boeken voor uw evenement?
Aarzel dan niet om ons te contacteren voor meer informatie over onze activiteiten, prijzen, enz..

Sociale Media:

arrow Facebook

 

ill titleTien jaar AfroCult, een overzicht.

Introductie

Vóór de oprichting van AfroCult namen diens leden deel aan verschillende muziekgroepen. Hoewel ze in verschillende groepen zaten, hadden ze wel één ding gemeen: West-Afrikaanse dans en percussie. In 2003 heeft Freetong Players Intl deze groepen uitgenodigd voor een percussie / danscursus in hun woonplaats Freetown, Sierra Leone. Gehost door Charlie Haffner en zijn Freetong-spelers werden we Freetown en het schiereiland rondgeleid. We maakten contact met Sierra Leone's openhartige en moedige mensen, een verbazingwekkende natuur en zijn intrigerende cultuur.

Lakka Beach

river n2

 

 

De Opstart

Toen we dit zagen, zette dit sommigen van ons "toeristen" aan tot nadenken. Met dezelfde mogelijkheden als andere West-Afrikaanse landen zoals Ghana, Gambia en Senegal die wel al een solide "cultureel imago" in Europa verzekerden. Ondanks zijn originaliteit, hoe komt het dan dat er zo weinig mensen, alhoewel hun interesse in Afrikaanse cultuur, Sierra Leone bezoeken?
Op dit punt begon AfroCult zich te vormen. Na een aantal bezoeken aan Sierra Leone, hadden uiteindelijk sommigen van ons besloten om het imago van Sierra Leone in Europa te helpen veranderen. AfroCult werd opgericht in juni 2006, met als doel om Sierra Leone te promoten. Dit door de traditionele cultuur van Sierra Leone met muziek en dans te presenteren. Een manier om nauw contact te maken met toeschouwers, waardoor het een unieke ervaring wordt.
De originaliteit van AfroCult bleek te werken. De visie om de Sierra Leoonse kunst te promoten in Europa en het verzamelen van steun voor Sierra Leone is een uniek concept dat door velen werd gewaardeerd. In het eerste jaar na de opstart hadden we al onze 20e culturele activiteit en begonnen we uit te breiden naar ons buurland Nederland, en nu Spanje.

 

Heden

Ruim een decennium lang trok AfroCult met de Sierra Leoonse cultuur door Europa, door middel van workshops Afrikaanse dans en percussie, culturele optredens en evenementen. zelfs de voorstelling van de cultuur van Sierra Leone op nationale radio en televisie in België. Naast zijn eigen leden werkt AfroCult ook samen met Europese, Sierra Leoonse en West-Afrikaanse kunstenaars en/of mensen met een gedeelde interesse in West-Afrikaanse culturen.

Over de jaren zijn we betrokken geweest bij diverse evenementen, hier volgen enkele van onze meest memorabele herinneringen volgens activiteit:

 

Workshops

De workshops Afrikaanse dans werden geboekt voor diverse evenementen:
• Private workshops zoals verjaardagsfeesten of vrijgezellen avonden;
• Workshops voor teambuilding door bedrijven en organisaties;
• Publieke workshops op festivals of dorpsfeesten. Vb: AfroCarribean Festival in Bredene (B), Gambiance in Oostende (B), Harelbeke Kermis (B), …

 

Workshop Mama Adama Camara

Workshop Babara Bangoura

Eigen Evenementen

AfroCult organiseerde ook zijn eigen evenementen:
• Salone AfroCultural Fest (2007,2008)
(Wekelijks festival op woensdag met workshops gegeven door Europese, Sierra Leoonse en West-Afrikaanse artiesten zoals Mama Adama Camara, Babara Bangoura, Ibrahima Sourah, Seny Touré, Femi Bull, enz..)
• Africana & Tropical night
(Jaarlijks evenement met Sierra Leoonse gerechten, muziek en dans)

 

Optredens

België en Nederland werden regelmatig bezocht door AfroCult. De Sierra Leoonse cultuur presenteren op private evenementen voor bedrijven en organisaties of grote evenementen zoals parades in steden en televisie shows.
• Carnaval Mundial in Elsloo (NL)(2007,2009,2013)
(Een parade met 30+ exotische groepen rond de stad Elsloo)
• Feest in het Park in Brugge (B)(2009)
(Gratis cultureel festival in het hart van Brugge)
• Q Music Beachhouse in Oostende (B)(2008,2013)
(Belgisch radiostation op het strand van Oostende)
• Interview op Topradio (B)(2007)
(Gast op radioshow, promotie van Salone AfroCultural Fest '07)
• Belgium Got Talent (B)(2015)
(Belgisch televisie show op VTM)
• AAKA Festival in Aspe (ES) (2017)
(Parade op het Festival)
• ExpoMonforte in Monforte del Cid (ES) (2017)
(Parade op La Gorieta, Monforte del Cid)
• VI Encuentro Anual De Artistas y Artesanos (ES) (2017)
(Optreden in culturele organisatie “La Calera” - Monforte del Cid)

 

VideoClip Trisha Limbo